コーヒーは脳卒中のリスクを下げるか?

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私はコーヒーが苦手だ。大学生時代にはいつも大量のアイスコーヒーを冷蔵庫の中に作っておいて、毎晩それをガブガブ飲みながら本を読んだりしていた。それが祟ったのだろう、しばらくして慢性の胃炎を起こしてしまった。その後しばらくは、コーヒーの匂いを嗅いだだけで吐き気がするようになった。今では吐き気はしなくなったが、自分から好き好んでコーヒーを飲むことはない。

そんな私でも、コーヒーを飲むことにメリットがあるのであれば、少しずつでも飲んでみようかとも思う。でも大方ポリフェノール系の成分の効果だろうから、素直に大豆でも取ったほうが良いのかもしれないね。

Does coffee cut stroke risk?

“Two cups of coffee every day ‘may cut stroke risk’,” reported the Daily Mail. It said that “a comprehensive analysis of the health benefits of coffee has confirmed it can have a powerful preventative effect against one of Britain’s biggest killers”.

As reported, this was an analysis of the health benefits of coffee, incorporating a systematic review and meta-analysis of 11 previous studies of whether coffee consumption is linked to stroke risk. It found that, compared with people who drank none or minimal coffee, those who drank moderate amounts (between two and six cups a day) had a lower risk of having a stroke.

This review was well-conducted, but is limited by the fact that there were several major differences between the individual studies. Also, the participants were only asked about their coffee consumption once at the start of the study and then followed for up to 20 years. Many studies have investigated whether or not coffee has health effects, some finding it to be beneficial, and others harmful. Although this research found an association between coffee and stroke, it does not confirm that drinking coffee reduces the risk of stroke.

http://www.nhs.uk/news/2011/09September/Pages/coffee-stroke-risk.aspx

「1日2杯のコーヒーが脳卒中のリスクを下げるだろう。」デイリー・メール誌がレポートした。「コーヒーの健康への利点についての広範囲な分析により、英国での最大の死亡原因のひとつに対する強力な予防効果が確かめられた。」

報告によれば、これはコーヒーの健康への利益についての分析で、コーヒーの摂取が脳卒中のリスクと関係しているかどうかについての11件の過去の研究の系統的レビューとメタアナリシスを組み込んでおこなわれた。コーヒーを全くあるいは少量しか飲まない人に比べると、1日2杯から6杯程度の適量飲む人は、脳卒中になるリスクが低い。

このレビューは適切におこなわれているが、個々の研究間に大きなばらつきがあることによる限界もある。また、参加者がコーヒーの摂取量を聞かれたのは研究開始時の1回だけであり、その後20年間も経過観察されている。多くの研究で、コーヒーに健康への効果があるかどうかが調査されてきたが、有益だったという研究があれば、有害だったというものもある。この調査ではコーヒーと脳卒中との関連性が認められたが、これでコーヒーを飲むことが脳卒中を減らすことが立証されたわけではない。