(He, et al. 2011) 食事内容と血圧

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食事と血圧の関係としては,塩分摂取量による影響がよく知られている.血圧を下げるためには塩分を減らす,馬鹿の一つ覚えのようにそう言われてきた.しかし,塩分以外にも血圧に影響を与える食事因子が存在しても何の不思議もない.

この研究では,1日あたり40gの炭水化物の摂取量を減らす代わりに40gの大豆または牛乳蛋白を摂取することで,有意な血圧低下作用があることを示している.米飯110gに含まれる炭水化物が40g程度なので,それを減らす代わりに蛋白質を取るようにすれば,血圧低下が期待できるということだ.

http://circ.ahajournals.org/content/124/3.cover.gifCirculation. 2011 Jul 18. [Epub ahead of print]

Effect of Dietary Protein Supplementation on Blood Pressure: A Randomized, Controlled Trial.

He J, Wofford MR, Reynolds K, Chen J, Chen CS, Myers L, Minor DL, Elmer PJ, Jones DW, Whelton PK.
Departments of Epidemiology.

Abstract
Background-
Observational studies have reported an inverse association between dietary protein intake and blood pressure (BP). We compared the effect of soy protein, milk protein, and carbohydrate supplementation on BP among healthy adults.
Methods and Results-
We conducted a randomized, double-blind crossover trial with 3 intervention phases among 352 adults with prehypertension or stage 1 hypertension in New Orleans, LA, and Jackson, MS, from September 2003 to April 2008. The trial participants were assigned to take 40 g/d soy protein, milk protein, or carbohydrate supplementation each for 8 weeks in a random order. A 3-week washout period was implemented between the interventions. Three BPs were measured at 2 baseline and 2 termination visits during each of 3 intervention phases with a random-zero sphygmomanometer. Compared with carbohydrate controls, soy protein and milk protein supplementations were significantly associated with -2.0 mm Hg (95% confidence interval -3.2 to -0.7 mm Hg, P=0.002) and -2.3 mm Hg (-3.7 to -1.0 mm Hg, P=0.0007) net changes in systolic BP, respectively. Diastolic BP was also reduced, but this change did not reach statistical significance. There was no significant difference in the BP reductions achieved between soy or milk protein supplementation.
Conclusions-
The results from this randomized, controlled trial indicate that both soy and milk protein intake reduce systolic BP compared with a high-glycemic-index refined carbohydrate among patients with prehypertension and stage 1 hypertension. Furthermore, these findings suggest that partially replacing carbohydrate with soy or milk protein might be an important component of nutrition intervention strategies for the prevention and treatment of hypertension.

Clinical Trial Registration- URL: http://www.clinicaltrials.gov. Unique identifier: NCT00107744.
PMID: 21768541 [PubMed - as supplied by publisher]
Effect of dietary protein supplementation on blood pressure: a randomized, controlled trial. - PubMed - NCBI

血圧におけるプロテインサプリメントの効果: 無作為化対照試験
背景:
観察研究では、蛋白質の経口摂取量と血圧との逆相関が報告されている。健常成人で、大豆蛋白、牛乳蛋白、そして炭水化物サプリメントの血圧への効果を比較した。
方法と結果:
2003年9月から2008年4月にかけて、LA州ニューオリンズとMS州ジャクソンの前高血圧や穵度高血圧の352名の成人で、3つの介入フェーズからなる無作為化二重盲検交差試験をおこなった。試験参加者は、ランダムな順序にそれぞれ8週間の1日40gの大豆蛋白、牛乳蛋白、炭水化物サプリメントに割り付けられた。各介入間に、3週間のウォッシュアウト期間を設けた。ランダムゼロ血圧計を用いて、3回の各介入フェーズの間、2回のベースライン時と2回の終了時に3回血圧を測定した。炭水化物対照群と比較すると、大豆蛋白と牛乳蛋白サプリメント群では、収縮期血圧の平均値が有意に低下した。拡張期血圧も低下したが、この変化は統計学的有意には至らなかった。大豆と牛乳の蛋白補給群の間に、血圧の低下に有意な差は認められなかった。
結論:
無作為化対照試験からのこの結果は,前高血圧や穵度高血圧の患者では,炭水化物により高められた高GIと比較すると,大豆や牛乳蛋白の摂取が収縮期血圧を低下させることを示している.さらに,これらの知見は炭水化物を大豆や牛乳蛋白に部分的に置き換えることが高血圧症の予防や治療の栄養介入戦略上の重要なコンポーネントとなりうることを示唆している.