(O'Neil, Fulgoni & Nicklas 2011) キャンディー消費量と体重
一般的には,糖分の取りすぎは良くないこととされている.キャンディーやチョコレートを取りすぎることは,おそらく健康に良くないことだろう.では,そういった嗜好品はまったく食べない方がいいのだろうか? この研究では,キャンディー摂取群の方が摂取カロリーが多いにもかかわらず,肥満が少ないという結果が出た.注意しなければいけないのは,これは決してキャンディーを食べる方が痩せられるということではないということだ.結論にあるとおり,キャンディー摂取量が有害リスクマーカーとしては機能しないことを示しているにすぎない.おそらく,何らかの未知の交絡因子が働いている.痩せたいからと言ってキャンディーを食べても,逆効果となる可能性が高い.
Food Nutr Res. 2011;55. doi: 10.3402/fnr.v55i0.5794. Epub 2011 Jun 14.
Association of candy consumption with body weight measures, other health risk factors for cardiovascular disease, and diet quality in US children and adolescents: NHANES 1999-2004.
O'Neil CE, Fulgoni VL 3rd, Nicklas TA.
Louisiana State University Agricultural Center, Baton Rouge, LA, USA.Abstract
OBJECTIVE:
The purpose of this study was to determine the effects of total, chocolate, or sugar candy consumption on intakes of total energy, fat, and added sugars; diet quality; weight/adiposity parameters; and risk factors for cardiovascular disease in children 2-13 years of age (n=7,049) and adolescents 14-18 years (n=4,132) participating in the 1999-2004 National Health and Nutrition Examination Survey.
METHODS:
Twenty-four hour dietary recalls were used to determine intake. Diet quality was determined using the Healthy Eating Index-2005 (HEI-2005). Covariate-adjusted means, standard errors, and prevalence rates were determined for each candy consumption group. Odds ratios were used to determine the likelihood of associations with weight status and diet quality.
RESULTS:
In younger children, total, chocolate, and sugar candy consumption was 11.4 g±1.61, 4.8 g±0.35, and 6.6 g±0.46, respectively. In adolescents, total, chocolate, and sugar candy consumption was 13.0 g±0.87, 7.0 g±0.56, and 5.9 g±0.56, respectively. Total candy consumers had higher intakes of total energy (2248.9 kcals±26.8 vs 1993.1 kcals±15.1, p<0.0001) and added sugars (27.7 g±0.44 vs 23.4 g±0.38, p<0.0001) than non-consumers. Mean HEI-2005 score was not different in total candy and sugar candy consumers as compared to non-consumers, but was significantly lower in chocolate candy consumers (46.7±0.8 vs 48.3±0.4, p=0.0337). Weight, body mass index (BMI), waist circumference, percentiles/z-score for weight-for-age and BMI-for-age were lower for candy consumers as compared to non-consumers. Candy consumers were 22 and 26%, respectively, less likely to be overweight and obese than non-candy consumers. Blood pressure, blood lipid levels, and cardiovascular risk factors were not different between total, chocolate, and sugar candy consumers and non-consumers (except that sugar candy consumers had lower C-reactive protein levels than non-consumers).
CONCLUSION:
This study suggests that candy consumption did not adversely affect health risk markers in children and adolescents.PMID: 21691462 [PubMed - in process] PMCID: PMC3118036 Free PMC Article
Association of candy consumption with body weight measures, other health risk factors for cardiovascular disease, and diet quality in US children a... - PubMed - NCBI
米国小児と青年における、キャンディー消費量と体重、他の心血管疾患リスク因子、そして食事のクオリティーとの関係: NHANES 1999-2004
目的:
この研究の目的は、全国健康栄養調査1999-2004参加者の2〜13歳の小児(n=7049)と14〜18歳の青年(n=4132)における、合計、チョコレート、そして砂糖キャンディー消費量の、全エネルギー・脂質・追加砂糖摂取量、食事のクオリティー、体重・肥満パラメータ、そして心血管疾患のリスク因子への作用を明らかにすることである。
方法:
摂取量の判定は、24時間の食事を思い出すことによりおこなった。食事のクオリティーの判定には、健康食インデックス2005 (HEI-2005) を使用した。各キャンディー消費群ごとに、共変量を調整した平均、標準誤差、そして有病率を定量した。体重の状態と食事のクオリティの関連性の尤度の定量には、オッズ比を使った。
結果:
若年小児では合計、チョコレート、そして砂糖キャンディーの消費量はそれぞれ11.4 g±1.61, 4.8 g±0.35, そして6.6 g±0.46であった。青年では、合計、チョコレート、そして砂糖キャンディーの消費量はそれぞれ13.0 g±0.87, 7.0 g±0.56, そして5.9 g±0.56であった。キャンディー消費者群の合計では、非消費者群と比較して、総エネルギーと追加の砂糖の摂取量が多かった。HEI2005スコアの平均値は、キャンディーと砂糖キャンディー消費者群の合計で、非消費者群と比較して違いはなかった。一方でチョコレートキャンディー消費者群では有意に低かった。体重、BMI、ウェスト周径、体重年齢スコア、年齢に対するBMIは、キャンディー消費群が非消費群よりも低かった。キャンディー消費群は非キャンディー消費群よりも,過体重,肥満がそれぞれ22%,26%少なかった.合計,チョコレート群,そして砂糖キャンディー消費群と,非消費群との間には,血圧,血中脂質レベル,そして心血管リスク因子には差はなかった.例外として,砂糖キャンディー消費群では,CRPレベルが非消費群よりも低かった.
結論:
本研究はキャンディー消費量が,小児や青年における健康への有害作用リスクマーカーとはならないことを示している.