(Chade, Kasten & Tanner 2006) (Morano, et al. 1994) (Miyake, et al. 2011) (Samii, et al. 2009) (Allam, et al. 2004) (Fukushima, et al. 2010) (Costa, et al. 2010) パーキンソン病の防御因子
「からだに良いこと」と「からだに悪いこと」、両者はまったく異なる集合で、明確に分離することができる.多くの人はそう考えているだろう。でもその境界は、いつもはっきりとしているわけではない。時には曖昧であり、時には完全に重なり合っていることすらある。
例えば「パーキンソン病」という病気がある。脳の病気で、今のところ根治する治療法はない。悪化すれば要介護状態になる可能性も高く、厚生労働省によって難病指定もされている。では,この病気を予防するにはどうしたらいいだろうか。実は、大酒飲みはパーキンソン病になりにくいという研究結果がある。また、コーヒーなどでカフェインを大量に取る人も、パーキンソン病になりにくい。そして驚くべきことに、最もパーキンソン病になりにくいのは喫煙者だ。
ただし、パーキンソン病になりたくないからと言って、喫煙したり酒を飲み過ぎたりはしないほうが良いだろう。脳卒中や心筋梗塞、あるいは脳血管性認知症などになるリスク増大のインパクトのほうが大きいからだ。
J Neural Transm Suppl. 2006;(70):147-51.
Nongenetic causes of Parkinson's disease.
Chade AR, Kasten M, Tanner CM.
Department of Clinical Research, Parkinson's Institute, Sunnyvale, CA 94089-1605, USA.Abstract
Study of the nongenetic causes of Parkinson's disease (PD) was encouraged by discovery of a cluster of parkinsonism produced by neurotoxic pyridine 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine (MPTP) in the 1980s. Since that time, epidemiologic investigations have suggested risk factors, though their results do not establish causality. Pesticide exposure has been associated with increased risk in many studies. Other proposed risks include rural residence and certain occupations. Cigarette smoking, use of coffee/caffeine, and non-steroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) all appear to lower risk of PD, while dietary lipid and milk consumption, high caloric intake, and head trauma may increase risk. The cause of PD is likely multifactorial. Underlying genetic susceptibility and combinations of risk and protective factors likely all contribute. The combined research effort by epidemiologists, geneticists, and basic scientists will be needed to clarify the cause(s) of PD.PMID: 17017522 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Nongenetic causes of Parkinson's disease. - PubMed - NCBI
パーキンソン病の非遺伝学的原因
パーキンソン病(PD)の非遺伝子的な原因の研究は、1980年代の神経毒性のあるピリジン 1-メチル-4-フェニル-1,2,3,6-テトラヒドロピリジン(MPTP)によるパーキンソニズムの集団の発見により促進した。その当時から、疫学的な調査によりリスク因子が示されてきた。にもかかわらず、その結果は因果関係の確立には至らなかった。多くの研究で、農薬の曝露とリスクの増加が関連付けられてきた。その他に提案されたリスクとしては、田舎への居住やいくつかの職業などがある。喫煙、コーヒーやカフェイン、そして非ステロイド性抗炎症薬(NSAIDs)はすべてPDのリスクの低下を示した。食物性脂質やミルクの消費、高カロリー摂取、そして頭部外傷はおそらくリスクを増やす。PDの原因は、おそらく多因子性である。遺伝子感受性やリスク・防御因子の組み合わせが、おそらく全て寄与している。疫学者、遺伝学者、そして基礎科学者たちの研究の努力の組み合わせが、PDの原因を明らかにするためには必要であろう。
Acta Neurol Scand. 1994 Mar;89(3):164-70.
Risk-factors for Parkinson's disease: case-control study in the province of Cáceres, Spain.
Morano A, Jiménez-Jiménez FJ, Molina JA, Antolín MA.
Department of Neurology, Hospital Virgen del Puerto, Plasencia, Cáceres, Spain.Abstract
This case-control study, performed in a mixed rural and urban province, of 74 patients with Parkinson's disease (PD) and 148 unselected age and sex-matched controls, attempted to look possible risk factors for PD. Rural living, well-water drinking, positive family history for PD and postural tremor, were associated to an increased risk for PD, with results regarding exposure to pesticides near to statistical significance. Alcohol-drinking habit in males were associated to a decreased risk for PD, with results regarding cigarette-smoking habit in males near to statistical significance. We did not find association between the risk for PD and the following variables: 1) exposure to industrial toxins; 2) agricultural work; 3) cranial trauma; 4) previous common illnesses including some infections, arterial hypertension, diabetes mellitus, coronary heart disease and thyroid disease; 5) coffee and tea drinking habits.
PMID: 8030397 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Risk-factors for Parkinson's disease: case-control study in the province of Cáceres, Spain. - PubMed - NCBI
パーキンソン病のリスク因子: スペインカセレス地方での症例対照研究
この症例対照研究は、可能性のあるPDのリスク因子を調べる試みとして、地方と都会を交えて、パーキンソン病(PD)74症例と、148例の年齢未選択で性別をマッチさせた対照にておこなった。地方での生活、飲水過多、PDの家族歴、そして体位性振戦がPDリスク増加に関連していた。農薬への曝露に関する結果は、統計学的有意に近かった。男性の飲酒嗜好はPDリスク減少に関連していた。男性の喫煙嗜好に関する結果は統計学的有意に近かった。PDリスクと以下の変数間には関連性は認められなかった。産業性毒素、農作業、頭部外傷、感染症・高血圧・糖尿病・冠動脈疾患・甲状腺疾患などの一般的な疾患の既往、コーヒーや紅茶の嗜好。
Eur J Neurol. 2011 Jan;18(1):106-13. doi: 10.1111/j.1468-1331.2010.03088.x.
Dietary intake of antioxidant vitamins and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan.
Miyake Y, Fukushima W, Tanaka K, Sasaki S, Kiyohara C, Tsuboi Y, Yamada T, Oeda T, Miki T, Kawamura N, Sakae N, Fukuyama H, Hirota Y, Nagai M; Fukuoka Kinki Parkinson's Disease Study Group.
Department of Public Health, Faculty of Medicine, Fukuoka University, Fukuoka Department of Public Health, Osaka, Japan. miyake-y@fukuoka-u.ac.jpAbstract
BACKGROUND:
antioxidant vitamins are expected to protect cells from oxidative damage by neutralizing the effects of reactive oxygen species. However, epidemiological evidence regarding the associations between antioxidant vitamin intake and Parkinson's disease (PD) is limited and inconsistent. We investigated the relationship between dietary intake of selected antioxidant vitamins, vegetables and fruit and the risk of PD in Japan using data from a multicenter hospital-based case-control study.
METHODS:
included were 249 patients within 6 years of onset of PD. Controls were 368 inpatients and outpatients without a neurodegenerative disease. Information on dietary factors was collected using a validated self-administered diet history questionnaire. Adjustment was made for sex, age, region of residence, pack-years of smoking, years of education, body mass index, dietary intake of cholesterol, alcohol, total dairy products, and coffee and the dietary glycemic index.
RESULTS:
higher consumption of vitamin E and β-carotene was significantly associated with a reduced risk of PD after adjustment for confounders under study: the adjusted odds ratio in the highest quartile was 0.45 (95% confidence interval [CI]: 0.25-0.79, P for trend = 0.009) for vitamin E and 0.56 (95% CI: 0.33-0.97, P for trend = 0.03) for β-carotene. Stratified by sex, such inverse associations were significant only in women. No material relationships were shown between intake of vitamin C, α-carotene, cryptoxanthin, green and yellow vegetables, other vegetables, or fruit and the risk of PD.
CONCLUSIONS:
higher intake of vitamin E and β-carotene may be associated with a decreased risk of PD.
PMID: 20491891 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Dietary intake of antioxidant vitamins and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan. - PubMed - NCBI
抗酸化ビタミンの食事摂取量とパーキンソン病リスク: 日本での症例対照研究
背景:
抗酸化ビタミンには、活性酸素生成物の作用の中和による酸化障害からの細胞保護が期待される。しかしながら、抗酸化ビタミン摂取とパーキンソン病との関係に関する疫学的エビデンスは、限定的で一定していない。多施設病院ベースの症例対照研究からのデータを使い、日本における、選択した抗酸化ビタミン、野菜、そして果物の食事摂取とPDのリスクとの関係を調査した。
方法:
PD発症後6年以内の249症例を対象とした。対照は、神経変性疾患をもたない368名の入院患者と外来患者とした。食事因子の情報は、自己申告確認の食事履歴アンケートを使って収集した。性別、年齢、居住地域、喫煙のパッケージ年、教育期間、BMI,コレステロールの食事摂取量、アルコール、乳製品、そしてコーヒーと食事性グリセミックインデックスにて調整した。
結果:
研究のもとでは、交絡因子での調整後、ビタミンEとβカロチンの消費量はPDのリスク低下と有意に関連した。ビタミンEの最大四分位での調整オッズ比は0.45で、ベータカロチンでは0.56であった。性別で層別化すると、このような逆相関は女性においてのみ有意となった。ビタミンC,αカロチン、クリプトキサンチン、緑黄色野菜、他の野菜、そして果物とPDのリスクとの間には、本質的な関連性は認められなかった。
結論:
ビタミンEとベータカロチンの高摂取は、おそらくPDリスク低減に関連する。
Drugs Aging. 2009;26(9):769-79. doi: 10.2165/11316780-000000000-00000.
NSAID use and the risk of Parkinson's disease: systematic review and meta-analysis of observational studies.
Samii A, Etminan M, Wiens MO, Jafari S.
Department of Neurology, University of Washington, and the Seattle VA Parkinson Disease Research Education and Clinical Center, Seattle, Washington, USA. asamii@u.washington.eduAbstract
BACKGROUND:
Several studies have suggested that NSAID use may modify the risk of developing Parkinson's disease (PD).
OBJECTIVE:
Our aim was to conduct a meta-analysis of observational studies evaluating NSAID use and the risk of PD.
METHODS:
We systematically searched MEDLINE (1966-November 2008), EMBASE (1980-November 2008) and other databases. Data from 11 studies were included in the meta-analysis. We used the random effects model to calculate risk ratios (relative risks) and their corresponding 95% confidence intervals (CIs).
RESULTS:
The pooled risk ratio of PD with NSAID use was 0.95 (95% CI 0.80, 1.12). The pooled risk ratio of PD with high-dose or long-duration NSAID use was 0.91 (95% CI 0.78, 1.05). The pooled risk ratio of PD for aspirin (acetylsalicylic acid) users was 1.08 (95% CI 0.93, 1.26). The pooled risk ratio of PD among ibuprofen users was 0.76 (95% CI 0.65, 0.89). The pooled risk ratio of PD in men using NSAIDs was 0.79 (95% CI 0.69, 0.92), and in women using NSAIDs, it was 0.72 (95% CI 0.45, 1.15).
CONCLUSIONS:
NSAIDs as a class do not seem to modify the risk of PD. However, ibuprofen may have a slight protective effect in lowering the risk of PD. Although the risk ratios of PD in male and female NSAID users were similar, the 95% CI for men was suggestive of a slight risk reduction.
PMID: 19728750 [PubMed - indexed for MEDLINE]
NSAID使用とパーキンソン病リスク:観察研究の系統的レビューとメタアナリシス
背景:
いくつかの研究は,NSAID使用がパーキンソン病の進展リスクに影響しうることを示唆している.
目的:
目的はNSAID使用とPDのリスクの観察研究のメタアナリシスを行うことである.
方法:
MEDLINE, EMBASEや他のデータベースを系統的に検索した.11件の研究からのデータをメタアナリシスの対象とした.リスク比(相対リスク)とその95%信頼区間の計算にはランダム効果モデルを使用した.
結果:
NSAID使用にともなうPDの統合リスク比は0.95。高用量あるいは長期のNSAID使用の統合リスク比は0.91。アスピリン使用のPDの統合リスク比は1.08。イブプロフェン使用のPDの統合リスク比は0.76。男性でのNSAIDs使用のPDの統合リスク比は0.79で、女性では0.72。
結論:
NSAIDs分類としてはPDのリスクへの影響は認められなかった。しかしながら、イブプロフェンはおそらくPDのリスクを低下する軽微な保護作用を持っている。男女のNSAID使用者のPDのリスク比は同程度であるが、95%信頼区間からは男性での軽微なリスク低下が示唆された。
Mov Disord. 2004 Jun;19(6):614-21.
Smoking and Parkinson's disease: systematic review of prospective studies.
Allam MF, Campbell MJ, Hofman A, Del Castillo AS, Fernández-Crehuet Navajas R.
Department of Preventive Medicine and Public Health, Faculty of Medicine, University of Cordoba, Cordoba, Spain. fm2faahm@uco.esAbstract
We estimated the pooled risk of tobacco smoking for Parkinson's disease (PD). Inclusion criteria included systematic searches of MedLine, PsycLIT, Embase, Current Contents, previously published reviews, examination of cited reference sources, and personal contact and discussion with several investigators expert in the field. Published prospective studies on PD and cigarette smoking. When two or more studies were based on an identical study, the study that principally investigated the relationship or the study that was published last was used. Seven prospective studies were carried out between 1959 and 1997, of which six reported risk estimates. Four cohorts were based on standardised mortality rates, which were exclusively of male. Only one study included risk estimates for both males and females separately. The risk of ever smoker was 0.51 (95% confidence interval, 0.43 to 0.61). There was an obvious protective effect of current smoking in the pooled estimate (relative risk, 0.35; 95% CI, 0.26-0.47). Former smokers had lower risk compared with never smokers (relative risk, 0.66; 95% CI, 0.49-0.88). Although our pooled estimates show that smoking is inversely associated with the risk of PD, the four prospective studies that were based on follow-up of mortality of smokers had many limitations. Further studies evaluating the association between smoking and PD in women are strongly needed.
Copyright 2004 Movement Disorder Society
PMID: 15197698 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Smoking and Parkinson's disease: systematic review of prospective studies. - PubMed - NCBI
喫煙とパーキンソン病: 前向き研究の系統的レビュー
喫煙の、パーキンソン病への統合リスクを推定した。組み入れ基準は、MedLine, PsycLIT, Embase, Current Contentsの系統的検索、過去に公開されたレビュー、引用元文献の研究、この分野の専門の研究者との個人的な連絡や議論とした。PDと喫煙の公開された前向き研究。二つ以上の研究が同一の研究をベースとしている場合、主に関連性を検討した研究か、最後に公開された研究を用いた。1959年から1997年までの7件の前向き研究が採択された.6件でリスク推定値が報告されていた.4件のコホートは標準化死亡比に基づいており,もっぱら男性のみであった.男女別のリスク推定が含まれていたのは、ただ1件の研究だけだった.喫煙経験者のリスクは0.51であった.統合推定値において,喫煙中の明らかな保護効果が認められた(RR 0.35).喫煙経験者のリスクは非喫煙者よりも低かった(RR 0.66).統合推定値は,喫煙がPDのリスクと逆相関していることを示している.喫煙者の死亡の経過観察に基づく4件の前向き研究には,多くの制限がある.女性における喫煙とPDの関連性を評価するさらなる研究の必要性が,非常に大きい.
BMC Neurol. 2010 Nov 5;10:111.
Alcohol drinking and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan.
Fukushima W, Miyake Y, Tanaka K, Sasaki S, Kiyohara C, Tsuboi Y, Yamada T, Oeda T, Miki T, Kawamura N, Sakae N, Fukuyama H, Hirota Y, Nagai M; Fukuoka Kinki Parkinson's Disease Study Group.
Collaborators (40)
Department of Public Health, Osaka City University Graduate School of Medicine, Osaka, Japan. wakaba@med.osaka-cu.ac.jpAbstract
BACKGROUND:
Although some epidemiologic studies found inverse associations between alcohol drinking and Parkinson's disease (PD), the majority of studies found no such significant associations. Additionally, there is only limited research into the possible interactions of alcohol intake with aldehyde dehydrogenase (ALDH) 2 activity with respect to PD risk. We examined the relationship between alcohol intake and PD among Japanese subjects using data from a case-control study.
METHODS:
From 214 cases within 6 years of PD onset and 327 controls without neurodegenerative disease, we collected information on "peak", as opposed to average, alcohol drinking frequency and peak drinking amounts during a subject's lifetime. Alcohol flushing status was evaluated via questions, as a means of detecting inactive ALHD2. The multivariate model included adjustments for sex, age, region of residence, smoking, years of education, body mass index, alcohol flushing status, presence of selected medication histories, and several dietary factors.
RESULTS:
Alcohol intake during peak drinking periods, regardless of frequency or amount, was not associated with PD. However, when we assessed daily ethanol intake separately for each type of alcohol, only Japanese sake (rice wine) was significantly associated with PD (adjusted odds ratio of ≥66.0 g ethanol per day: 3.39, 95% confidence interval: 1.10-11.0, P for trend = 0.001). There was no significant interaction of alcohol intake with flushing status in relation to PD risk.
CONCLUSIONS:
We did not find significant associations between alcohol intake and PD, except for the daily amount of Japanese sake. Effect modifications by alcohol flushing status were not observed.
PMID: 21054827 [PubMed - indexed for MEDLINE] PMCID: PMC2991300 Free PMC Article
Alcohol drinking and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan. - PubMed - NCBI
飲酒とパーキンソン病のリスク: 日本での症例対照研究
背景:
飲酒とパーキンソン病の間にはいくつかの疫学研究で逆相関が認められている。にもかかわらず、多くの研究ではそのような有意な関係は認められていない。さらに、アルデヒド脱水素酵素(ALDH)2活性に配慮した、アルコール摂取とPDリスクの相互作用の可能性に関する研究は限られている。症例対照研究からのデータを使用して、日本人被験者でのアルコール摂取とPDの関連性を検討した。
方法:
PD罹患後6年以内の214症例と、神経変性疾患を持たない327例の対照から、被験者の生涯平均と比べた飲酒頻度のピークと飲酒量のピークの情報を収集した。ALHD2不活性の確認のため、アルコールでの赤面状態を質問により評価した。性別、年齢、居住地域、喫煙、学歴、BMI、アルコール赤面状態、内服歴、そしていくつかの食事因子で、多変量モデルを調整した。
結果:
ピーク飲酒期間での飲酒は、頻度や量を問わず、PDとは関連しなかった。しかしながら、アルコールのタイプ別に1日のエタノール摂取量を評価すると、日本酒では有意にPDと関連していた。アルコール摂取での赤面状態とPDリスクとには、有意な相互作用はなかった。
結論:
日本酒の1日摂取量を除けば、アルコール摂取とPDの間に有意な関連は認められなかった。アルコール赤面状態による、作用の変化は認められなかった。
J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S221-38.
Caffeine exposure and the risk of Parkinson's disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies.
Costa J, Lunet N, Santos C, Santos J, Vaz-Carneiro A.
Center for Evidence-Based Medicine, Faculty of Medicine, University of Lisbon, Portugal.Abstract
Several studies conducted worldwide report an inverse association between caffeine/coffee consumption and the risk of developing Parkinson's disease (PD). However, heterogeneity and conflicting results between studies preclude a correct estimation of the strength of this association. We conducted a systematic review and meta-analysis of published epidemiological studies to better estimate the effect of caffeine exposure on the incidence of PD. Data sources searched included Medline, LILACS, Scopus, Web of Science and reference lists, up to September 2009. Cohort, case-control and cross-sectional studies were included. Three independent reviewers selected the studies and extracted the data on to standardized forms. Twenty-six studies were included: 7 cohort, 2 nested case-control, 16 case-control, and 1 cross-sectional study. Quantitative data synthesis of the most precise estimates from each study was accomplished through random effects meta-analysis. Heterogeneity was quantified using the I2 statistic. The summary RR for the association between caffeine intake and PD was 0.75 [[95% Confidence Interval (95%CI): 0.68-0.82], with low to moderate heterogeneity (I2= 28.8%). Publication bias for case-control/cross-sectional studies may exist (Egger's test, p=0.053). When considering only the cohort studies, the RR was 0.80 (95%CI: 0.71-90; I2=8.1%). The negative association was weaker when only women were considered (RR=0.86, 95%CI: 0.73-1.02; I2=12.9%). A linear relation was observed between levels of exposure to caffeine and the RR estimates: RR of 0.76 (95%CI: 0.72-0.80; I2= 35.1%) per 300 mg increase in caffeine intake. This study confirm an inverse association between caffeine intake and the risk of PD, which can hardly by explained by bias or uncontrolled confounding.
PMID: 20182023 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Caffeine exposure and the risk of Parkinson's disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. - PubMed - NCBI
カフェインへの曝露とパーキンソン病のリスク:観察研究の系統的レビューとメタアナリシス
世界中で行われたいくつかの研究により、カフェインやコーヒーの消費量とパーキンソン病進行リスクの逆相関が報告された。しかしながら研究間の異質性や結果の矛盾により、この関係の強度の正確な推定は妨げられてきた。カフェイン曝露のPD発生率への影響の推定を改善するため、公表された疫学的研究の系統的レビューとメタアナリシスをおこなった。2009年9月までのMedline, LILACS, Scopus, Web of Science そして参考文献リストを、データソースとして検索した。コホート、症例対照、そして横断的研究を含めた。3名の独立したレビュー者が研究を選択し、標準化した形式でデータを抽出した。26件の研究が含まれたが、7件のコホート、2件のコホート内症例対照、16件の症例対照、そして1件の横断的研究であった。ランダム効果メタアナリシスにより、各研究からの定量的なデータ統合にて最も適切な推定を成し遂げた。I2統計量を使い、不均一性を定量化した。カフェイン摂取とPDの要約したRRは0.75であり、不均一性は中等度以下であった(I2=28.8%)。症例対照/横断的研究の出版バイアスがおそらく存在した(Egger’s test, p=0.053)。コホート研究のみを考慮した場合、RRは0.80であった。 女性のみを考慮した場合には、否定的な関係は弱かった(RR=0.86)。カフェイン曝露レベルとRR推定値との間には、線形関係が認められた。カフェイン摂取量300mg増加に対するRRは0.76であった。この研究では、カフェイン摂取とPDリスク間の逆相関が確かめられた。これをバイアスや制御されない交絡で説明することは困難である。